Ben jij op het punt beland waar je moet kiezen welke opleiding je wilt volgen? Dit is een van de moeilijkste beslissingen om te nemen in je leven. Vaak beland je immers in een beroep of sector waar je een lange tijd in zal zitten. We begrijpen dan ook volkomen dat je alles eraan wilt doen om de juiste beslissing te nemen. Daarom geven we je in deze blog een aantal tips om dit ook daadwerkelijk voor elkaar te krijgen. 

Neem een test

Onze eerste tip is om een speciale test te nemen waaruit je kunt zien welke carrière of beroepssector het beste bij je past. Het is namelijk erg moeilijk om over goede zelfkennis te beschikken, vooral als je jong bent. Aan de hand van enkele speciale testen kun je echter zien wat iemand nou leuk vindt en bij welke beroepen zijn of haar persoonlijkheid past. Door een test als deze te maken, krijg je sowieso een aantal interessante opties voorgeschoteld.

Maak gebruik van je familie en leraren

Een andere manier om je te helpen met jouw keuze, is door het advies te raadplegen van mensen die een belangrijke rol in je leven vervullen en je daardoor ook goed kennen. Dit kunnen beter niet jouw leeftijdsgenoten zijn, maar mensen met wat meer ervaring. Zij weten immers wat beter welke soorten beroepen bij je passen. Denk dan aan jouw favoriete leraar of oom. Met hun eerlijke mening vind je wellicht ineens jouw droom opleiding.

Zet op papier wat je leuk vindt

Eerder hebben we het al gehad over het feit dat op een jonge leeftijd over zelfkennis beschikken moeilijk is. Dit betekent echter niet dat het onmogelijk is om te hebben. Een oefening die je hierbij helpt, is eentje waar je op papier zet welke dingen jij echt leuk vindt om te doen. Het is belangrijk om een opleiding te volgen waar jij passie uit haalt. Anders wordt het namelijk lastig om jouw traject vol te houden, laat staan een hele carrière eruit te halen. Schrijf dus duidelijk op wat je leuk vindt en negeer alle andere gedachtes die je hebt.

Kijk waar er momenteel vraag naar is

Tot slot is het slim om te kijken naar welke beroepen er veel vraag is. Zo is het namelijk makkelijker om een baan te vinden. Daarnaast is het salaris ook vaak hoger. Een manier om naar dit soort beroepen te zoeken is door te kijken naar welke beroepen omscholingstrajecten zoals een STAP regeling aanbieden. Dit zijn vaak namelijk gewilde beroepen. Deze optie is het meest praktisch, vooral als je wat meer zekerheid wilt in jouw leven.