Er zijn van die woorden of zinnen die je liever niet uit de mond van je kind hoort komen. Een befaamde is ‘nee’, op alles dat je vraagt, maar ook het woordje ‘waarom’ kan menig ouder tot wanhoop brengen. Het meest gevreesde zinnetje dat je je kind kan horen zeggen is voor veel ouders ‘Ik verveel me’. Want een kind dat zich verveelt, dat verandert al snel in een kind dat jou verveelt.

Je hoeft niet alles op te lossen

Het is goed om je kind te leren om zelf zijn of haar problemen op te lossen, voor zover dat rekening houdend met de leeftijd te verwachten valt. Voor grote problemen kan het natuurlijk altijd bij de ouders terecht, zoveel moet duidelijk zijn, maar de kleine problemen des levens kan het best zelf proberen op te lossen. Je wilt tenslotte geen hulpeloze wezens die bij iedere tegenslag in complete paniek raken afleveren aan de wereld. Laat hen dus vooral zelf naar dat ene zoekgeraakte speelgoedje zoeken. Zelf proberen de schoenen aan en uit te trekken, ook al gaat dat heel lastig, en zelf eens een doekje pakken als er iets gemorst is. Dat kunnen ze best, en daar worden ze alleen maar zelfstandiger en inventiever van.

Een probleem dat je als ouder ook zeker niet op hoeft te lossen, is verveling. Ten eerste is het alleen maar goed als je kind zich zo nu en dan verveelt, en ten tweede is dit nu typisch iets waar je een kind helemaal niet mee kan helpen. Want wat eigenlijk iedere ouder wel weet: als je kind eenmaal heeft gebruld dat het zich verveelt, zal het alles dat jij aandraagt om te gaan doen toch afkeuren, wat je ook verzint.

Goed speelgoed zorgt voor minder verveling

Je kunt er natuurlijk wel voor zorgen dat je kind net wat minder kans heeft om zich te gaan vervelen. Dat doe je door te zorgen voor genoeg speelgoed in huis, maar dan wel van het soort dat niet snel verveelt. Want ja, ook een kind met een kast vol speelgoed kan zich prima vervelen. Zeker als het speelgoed is dat niet uitdaagt, dat niet op verschillende manieren gebruikt kan worden.

Bij houten speelgoed heb je dit probleem vaak minder. Het laat het kind meer vrij in het spel, en daagt hen als het ware uit: verzin zelf maar wat je ermee doet. De Wobbel is hier een perfect voorbeeld van. Een houten boog, meer is het feitelijk niet, maar er kan van alles mee. Je kind kan erop staan en zitten, en daarmee tegelijk de balans oefenen. Maar de Wobbel kan ook best dienstdoen als poppenhuis of dierentuin. Als viaduct of poppenbed. Juist hierdoor blijft een kind creatief en wordt de kans op verveling minder, al zijn er natuurlijk geen garanties.