Heb je een belangrijke toets maar zijn er veel belangrijke feiten die niet in jouw hoofd blijven zitten? Op deze manieren kun je handig moeilijke stof voor bijvoorbeeld aardrijkskunde en geschiedenis leren. Je kunt op 4 manieren zorgen dat je ze kunt onthouden.

1: Gebruik al je zintuigen.

Zoek foto’s, video’s, podcasts en films over het onderwerp dat je moet leren. Kun je wellicht ook geur of smaak gebruiken om iets te onthouden? Als jij jouw ogen dicht doet tijdens de toets moet jet het meteen weer zien/horen/ruiken/proeven. Zo vergeet ik nooit meer de beelden van het bombardement op Rotterdam.

2: Uitzonderingen en bijzondere verhalen

Was een gebeurtenis heel bijzonder en uitzonderlijk? Dan weet jij misschien nog waar je was, wat je aan had of wat je at die dag. Om gebruik te maken van deze onthoud techniek kun je de stof die moet onthouden gek maken óf op zoek naar een bijzonder verhaal bij het onderwerp. Zo vergeet ik nooit meer dat Britse kolonisten Indianen vermoorden door hen express dekens te geven die besmet waren met de pest, een dodelijke ziekte.

3: Herhalen. Ik herhaal: Herhalen!

Net als sporters moeten trainen om beter te worden geldt dat ook voor leren. Het gaat steeds beter en makkelijk (tot je ouder wordt, dan gaat dat proces helaas andersom). Dat geldt ook voor het onthouden van stof. Herhaal het gewoon heel vaak, dan komen zelfs de moeilijkste begrippen en verbanden in jouw hoofd terecht. Dit werkt vooral ook erg goed met kenmerkende aspecten leren voor geschiedenis.Gebruik hiervoor bijvoorbeeld flashcards.